(Α΄) Η εφαρμογή 'Στίχοι και Ρίμες' σημαίνει τον τρόπο δημιουργίας ομοιοκαταληξίας (ή ομοηχίας) στίχων ή / και στιχουργικών μορφών του γραπτού κυρίως λόγου. Πρόκειται για ένα ελληνικό παιχνίδι λέξεων, που προέρχεται από τη συλλογή 'Λεξιπαίγνια', την οποία δημιούργησε και εξελίσσει η Ομάδα 'Ασχολείον' (www.asxoleion.gr). Προς το παρόν, στο παιχνίδι χρησιμοποιούμε μόνο την ελληνική γλώσσα και παίζουμε μόνο με ελληνικές λέξεις.
(Β΄) Η εφαρμογή μας αυτή δημιουργήθηκε ως παιγνιώδες εργαλείο ή μέσο για όσους είναι ή φιλοδοξούν να γίνουν στιχουργοί. Επίσης, λειτουργεί ως παιγνιώδης ενασχόληση με τις ελληνικές λέξεις, καθώς και με τις τυχαίες ή σκόπιμες και ολικές ή ληκτικές ομοηχίες τους. Αλλά κυρίως, αναπτύχθηκε ως απλό και μάλλον παιγνιώδες μέσο της γλωσσικής διδασκαλίας των συλλαβών, των γραμμάτων και των φθόγγων, των ομόηχων και των ομοιοκατάληκτων λέξεων.
Εξάλλου, οι ομόηχες λέξεις παρουσίαζαν ανέκαθεν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα μαθήματα της ορθογραφίας και του 'ύφους' στον γραπτό δημιουργικό λόγο, με τα λεγόμενα «λογοπαίγνια» και με τις σκόπιμες ή εσφαλμένες «παρετυμολογήσεις» κτλ.
(Γ΄) Πάντως, οι ασχολούμενοι με την τέχνη του λόγου είχαν από παλιά παρατηρήσει τις ομόηχες λέξεις και είχαν καλλιεργήσει, μεταξύ άλλων, και εκείνα από τα «σχήματα λόγου» που τα ονόμασαν «παρηχήσεις», «ομοιοτέλευτα» ή «ομοιοκατάληκτα» κτλ.
Με τον καιρό, το ομοιοκατάληκτο σχήμα λόγου συστηματοποιήθηκε, έγινε το «σήμα κατατεθέν» για την παραδοσιακή, κυρίως, ποίηση και (ως τις μέρες μας) για τη στιχουργία π.χ. των «λαϊκών» τραγουδιών. Σήμερα, σχεδόν όλοι ξέρουν τι είναι η «ομοιοκαταληξία» και ήδη χρησιμοποιούν τη διεθνή ονομασία της, «ρίμα / ρίμες».
(Δ΄) Στην εδώ εφαρμογή μας, τα φίλτρα των αναζητήσεών μας είναι πολύ απλά:
— Πρώτα, επιλέγεις με κλικ την επιθυμητή θέση του τόνου: στη λήγουσα, στην παραλήγουσα, στην προπαραλήγουσα. Παράδειγμα: 'παραλήγουσα'.
— Έπειτα, επιλέγεις με κλικ το μέρος ή τα «μέρη του λόγου», στα οποία προτιμάς να ανήκουν οι ζητούμενες λέξεις-ευρήματα: ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, από όλα. Παράδειγμα: 'ρήμα'.
— Κατόπιν, γράφεις / εισάγεις την κατάληξη που θέλεις, ασχέτως της ορθογραφίας. Αρκεί η κατάληξη της επιλογής σου να αποτελείται από δύο (2) γράμματα τουλάχιστον, τα οποία πρέπει να είναι 'νόμιμα' καταληκτικά γράμματα της νεοελληνικής γλώσσας μας. Παράδειγμα: 'ινι'.
— Τέλος, 'κάνεις κλικ' πάνω στο πλήκτρο «συνέχεια» και, μετά, περιμένεις την απάντηση της εφαρμογής μας. Τα ζητούμενα ευρήματα καταγράφονται με αλφαβητική σειρά. Παραδείγματα: 'ακριβύνει..., ανακρίνει..., κλείνει..., κλίνει..., ξεδιαλύνει..., πίνει...' κτλ.
This version of Στίχοι & Ρίμες Android App comes with one universal variant which will work on all the Android devices.
If you are looking to download other versions of Στίχοι & Ρίμες Android App, We have 1 version in our database. Please select one of them below to download.